Trzmielina
pospolita
Euonymus europaea
|
Data
modyfikacji: 23 października 2013
|
Jesienią
niektóre drzewka
obsypane są czerwonymi owocami. Bardzo zachęcają do spróbowania. Na
szczęście mają cierpki smak. Na szczęście - bo są trujące. Ale ich
piękny wygląd rekompensuje tę cechę. W Dębianach można spotkać dość
sporą ilość tych drzewek i ciągle wyrastają nowe. Łatwo się rozsiewają.
Smak tych owoców
spróbowałem wiele lat temu na Bagnach Biebrzańskich, gdzie na wydmach
rosły karłowane krzewy trzmieliny.
Jesienią 2007 roku kilkanaście nasion przypominających małe fasolki
znalazłem
w kamionkowym zlewie w ogrodzie. Początkowo było to dla mnie zagadką,
skąd
tam się wzięły i co to za nasiona. Nad zlewem jest pergola, na którą
często
siadają ptaki. Nasiona dość szybko rozpoznałem, że jest to trzmielina.
Drzewko
obsypane owocami rośnie w odległości 10 m od pergoli. Ptaki
przylatywały
z tymi nasionami na pergolę, aby w spokoju je tam zjeść, a przy okazji
gubiły
je.
Trzmielina pospolita osiąga wysokość 3 m. Można rozmnażać ją z nasion.
Przesuszone
nasiona wymagają rocznej stratyfikacji w temperaturze 5 °C. Należy siać
je
w kwietniu do zimnego inspektu lub wprost do gruntu. Zalecane jest
pikowanie
jednorocznych siewek. Waga 1000 nasion 23 g
|
|
|