|
|
Opis.
Jest to okazały, wielopniowy krzew o luźnej koronie, dorastający do 4-6
m.
Liście młode czerwonawo zabarwione z wiekiem zielenieją. Kwitnie bardzo
obficie
w kwietniu. Owoce jabłkowate, kuliste, wielkości grochu. Początkowo są
czerwonawe,
a w stanie dojrzałym mają barwę cimnoniebieską do niebieskoczarnej z
sinawym
nalotem. Owoce dojrzewają już w drugiej połowie czerwca. Są soczyste,
słodkie
i smaczne. Owoce świdośliwy zawierają
antyoksydanty (antocyjany i karoteny),
witaminy A, B i C oraz sole mineralne - wapń, żelazo i potas. Zawierają
też
błonnik, wapń, potas i witaminę C. Właściwościami odżywczymi i
leczniczymi
przewyższają owoce borówki wysokiej. Nadają się do
spożycia
na surowo, do zamrażania lub do przetworów, jak: dżemy,
konfitury,
soki
i nalewki. Warto łączyć je z innymi, kwaśnymi owocami. Owoce świdośliwy
pojawiają
się niemal równocześnie z truskawkami i czereśniami. Przeciętny
plon
z jednego krzewu wynosi ok. 4,5 kg owoców. Kwiaty świdośliwy
odwiedzane
są przez dzikie pszczoły, pszczoły miodne, muchówki. Są one też
przysmakiem
dla ptaków, m.in. zjada je wilga, słowik, zaganiacz,
sosnówka.
Uprawa. Krzew
tolerancyjny co do gleby i stanowiska, mrozoodporny. Nadaje się
do
nasadzeń pojedynczych w większych ogrodach lub na osłony
przeciwwiatrowe.
|