Smaczliwka
amerykańska, awokado
Persea americana Mill.
|
Data
modyfikacji: 9 czerwca 2018
|
Owoce awokado posiadają duże
nasiona, z których można wyhodować roślinę. Jeden ze
sposobów, które znalazłem w sieci, polega na wbiciu w
nasiono dwóch wykałaczek, dzięki którym można zanurzyć je
do połowy w wodzie, opierając wykałaczki na krawędziach szklanki.
Nasiono powinno wykiełkować w ciągu kilku tygodni w temperaturze 20-25
stopni.
|
|
Olej
z nasion awokado stosowany jest do celów kosmetycznych.
|
Awokano również
wykorzystywane jest do produkcji masła, stosowanego do celów
kosmetycznych. Na opakowaniu napisane jest, że tłuszcz jest
uwodorniony, czyli poddny obróbce chemicznej, polegającej na
wysyceniu podwójnych wiązań w łańcuchach węglowodorowych
wodorem. Korzystne z punktu widzenia zastosowań kosmetycznych łańcuchy
z podwójnymi wiązaniami typu cis zostały zastąpione prostymi
łańcuchami węglowodorowymi. Inaczej mówiąc, ciekły olej został
przerobiony na margarynę.
|