Śliwa
chińska, morela japońska
Prunus mume Sieb. & Zucc, Armeniaca
mume Siebold.
|
Data
modyfikacji: 5 maja 2010
|
|
|
Śliwa chińska pochodzi ze
wschodnich Chin i Korei. W zachodniej Azji tworzy zarośla na wysokości
od 300 do 2500 m.n.p.m. Rośnie w formie drzewa o wysokości do 9 m i
szerokości do 6 m. Liście sezonowe. Kwiaty pachnące, obupłciowe,
zapylane przez owady. Nie są znane odmiany uprawne śliwy chińskiej.
Drzewo może rosnąć w dowolnej glebie, tylko dobrze zdrenowanej. Gleba
zbyt
wapienna może powodować chlorozę. Stanowisko powinno być słoneczne lub
półcieniste.
Drzewo o ograniczonej odporności na mróz, do -15°C.
Owoce jadalne na surowo, dobre na przetwory. Powszechnie używane w
krajach
orientu, marynowane, jako dodatek do potraw. Kwiaty używane są do
aromatyzowania
herbaty. Roślina powszechnie stosowana w medycynie ludowej. Liście i
owoce
wykorzystywane do uzyskiwania zielonego barwnika.
|
Porcję nasion 10 g zamówiłem w firmie
Florpak 6
lutego 2008. Przesyłkę z ośmioma nasionami dostałem 25 marca. Nasiona
pochodzą z Chin. 1000 nasion waży 850 g. Nasiona były stratyfikowane 2
miesiące i wysadzone do inspektu w maju. Wzeszło tylko jedno nasiono,
ale siewka rosła dość szybko i w sierpniu miała około 80 cm wyskości. W
połowie sierpnia została przesadzona do dużej doniczki.
|
|
Nasiona
wymagają 2-3 miesięcznej stratyfikacji. Powinny być potem wysiane jak
najwcześniej
na wiosnę do zimnego inspektu. Czasem wschody pojawiają się dopiero po
18
miesiącach. Siewki powinny być przeniesione jesienią do doniczek i
pierwszą
zimę powinny spędzać pod dachem. Wysadzać do gruntu późną wiosną
lub
wczesnym latem, gdy minie ryzyko przymrozków. Można rozmnażać
wegetatywnie z sadzonek zielnych późną wiosną i na początku
lata, a także z półzdrewniałych na przełomie lipca i sierpnia.
|
|