Róża
Davida Rosa davidii Crep. (1874)
Występowanie.
Róża Davida
występuje w Chinach w zachodnim
Sichuanie
w okolicach Wa-shan i Baoxing. Rośnie w zaroślach na wysokości
1600-3000
m.n.p.m. Po raz pierwszy wprowadzona do uprawy przez Wilsona w 1903
roku.
Opis. Wysoki krzew, do 5 m wysokości. Kwiaty różowe, pachnące. Uprawa. Wytrzymuje spadki temperatury do -25ºC (strefa 5 USDA). Rozmnażanie. Najprostszy sposób, dotyczący przechowywanych, suchych nasion, to 6-tygodniowa, chłodna stratyfikacja. Nasiona kiełkują długo, nawet 2 lata. Skaryfikacja nasion ułatwia kiełkowanie. Czas kiełkowania można też skrócić stosując najpierw ciepłą stratyfikację, a następnie zimną. Dębiany. Nasiona 10 g zamówione w firmie Florpak 30 marca 2009, przysłane 9 kwietnia. Druga porcja nasion została zamówiona 10 listopada 2009, a przysłana 16 lutego 2010. Nasiona pochodzą z Chin. Wysiałem je do doniczki 24 maja 2009. Lato spędziły w cieniu czarnego bzu, a jesienią wstawiłem doniczkę do zimnej piwnicy, w której w czasie silnych mrozów temperatura spadła do -2ºC. Pierwsze kiełkujące rośliny zauważyłem 20 marca 2010. Różę Davida spotkałem w ogrodzie botanicznym w Glasgow 28 sierpnia 2016. Nasiona z owoców z Glasgow zostały wysiane do doniczek 7 stycznia 2017 (mniejsze owoce) i 19 lutego 2017 (większe owoce) i wstawione do zimnej piwnicy do stratyfikacji. Na wiosnę doniczki zostały wystawione do ogrodu i jesienią ponownie schowane do piwnicy. Pierwsze siewki z mniejszych owoców pojawiły się na początku kwietnia 2018. |