Występowanie.
Krzew pochodzi z Azji Wschodniej i Himalajów.
Opis. Należy do
rodziny
różowatych.
Dorasta do 1,5 m wysokości. Pędy ma luźne, wygięte ku ziemi, liście
długie,
jasnozielone. Kwiaty w kolorze żółtym, zebrane są po kilka
sztuk,
intensywnie pachnące. Kwitnie na przełomie kwietnia i maja. Owoce
jadalne,
bardzo smaczne, soczyste, o kształcie śliwki, długości około 2 cm,
barwy
purpurowej. Owoce obsypują krzew tak, że gałęzie się wprost uginają od
nich. Liście prinsepii mandżurskiej w przeciwieństwie do chińskiej nie
są piłkowane. Krzew wcześnie gubi liście, bo zaraz po dojrzeniu
owoców.
Uprawa. Prinsepia
to niezwykle rzadko spotykany krzew w naszym kraju. Gatunek
warty
rozpropagowania nie tylko ze względu na walory użytkowe ale i
niewątpliwy
urok tej mało znanej rośliny. Owoce są bardzo atrakcyjne. Krzew
rozpoczyna wegetację bardzo wcześnie. Nadaje się do chłodnych
rejonów
Polski. Najlepiej rośnie i owocuje na glebach piaszczystych,
wapiennych.
Wymaga stanowiska słonecznego. Lepiej owocują krzewy sadzone po 2-3
sztuki,
lecz pojedynczy krzew też obficie owocuje. Co do gleby niewybredny,
całkowicie
mrozoodporny, nie wymaga oprysków.
Dębiany. Sadzonkę
zamówiłem 26 lutego
2008 od sprzedawcy z aukcji internetowych Allegro o nazwie
stokrotka-a.
Przesyłka z sadzonkami dotarła 29 lutego. Roślina została posadzona w
sadzie 24 lipca 2009 w pobliżu prinsepii chińskiej.