|
|
Pochodzenie.
Porzeczkoagrest jest mieszańcem czarnej porzeczki i agrestu. Hodowla
została zapoczątkowana przez Rudolfa Bauera około 1970 roku w
Instytucie Maxa-Plancka w Kolonii w Niemczech. W handlu dostępny jest
od 1975 r.
Opis. Jest to
bezkolcowy krzew z długimi pędami. Rośnie bardzo
silnie. Bardziej przypomina krzew czarnej porzeczki niż agrestu. Owoce
są duże, ciemne z fioletowym nalotem, skórka gładka, waga około
3 g, 2-3 krotnie większe od czarnej porzeczki. Miąższ ma
barwę zielonkawą, słodkokwaśny, smaczny. Smak został odziedziczony po
obu
roślinach matecznych. Nadaje się na soki i galaretki. Dojrzewa w lipcu
i
sierpniu.
Dębiany. Roślina
kupiona 14 maja 2008 w sklepie OL-FLORA w Wójtowie koło
Olsztyna.
Została szybko posadzona, ale na zimę wykopana i ponownie posadzona na
stałe
miejsce w sadzie 28 marca 2009.
|