Pigwa
pospolita
Cydonia oblonga Mill.
|
Data
modyfikacji: 26 grudnia 2017
|
Opis.
Pigwa pospolita jest
niepozornym krzewem, kwitnącym na biało na przełomie maja i czerwca.
Żółte owoce przypominające małe jabłka są twarde, bardzo kwaśne
i niejadalne na surowo. Dopiero w przetworach okazują się owocem wręcz
wspaniałym. Można zrobić z nich marmoladkę dusząc z cukrem. Uzyskuje
się niezwykle aromatyczne i smaczne powidła, doskonałe jako dodatek do
lodów. Owoce pigwy poprawiają też smak i aromat
przetworów z innych owoców, mdłych np. czarnego bzu czy
gruszek. Podobne owoce, ale mniejsze, również jadalne i o
podobnie niecodziennym aromacie
daje pigwowiec japoński, kwitnący jednak na czerwono.
Dębiany. Odrost
korzeniowy pigwy
pospolitej dostałem w 2001 roku w prezencie z Supraśla. W czasie
transportu pęd złamał się tuż przy szyjce korzeniowej. Jednak po
posadzeniu do gruntu częściowo się zrósł i w kolejnych latach
krzew dość ładnie się zaczął rozrastać. Po 8 latach przekroczył
wysokość 2 m.
|