|
|
Występowanie. Ojczyzną orzecha
czarnego jest Ameryka
Północna, gdzie osiąga wysokość do 50
m.
Opis. Owoce
wyglądem przypominają orzechy włoskie, lecz posiadają
bardzo twardą i grubą skorupę.
Dębiany. Pierwszy
orzech czarny został
wyhodowany
w 2001 roku z orzecha
z drzewa, które rośnie na terenie uniwersytetu w Kortowie przy Placu
Łódzkim. Początkowo drzewko rosło na krawędzi zbocza
opadającego w stronę strumienia, ale w 2004 roku przeniosłem je do
sadu. Musiałem uciąć długi, palowy korzeń, ale drzewko przyjęło się i
rośnie nadal. Drugi orzech został wyhodowany w 2007 roku. Jesienią 2007
zebrałem kolejną porcję orzechów w Kortowie, które powschodziły wiosną
2008. Następną wysiałem w 2012 roku. Siewka uzyskana w 2001 roku
pierwsze owoce miała w roku 2013, czyli w
wieku 12 lat.
|