Melia indyjska, miodla indyjska
Azadirachta indica A. Juss


Data modyfikacji: 7 kwietnia 2018

Synonimy. Antelaea azadirachta (L.) Adelb., Melia azadirachta L.

Występowanie. Naturalne stanowiska tego gatunku znajdują się w Indiach i Sri Lance.

Opis. Z nasion tego drzewa wytłaczany jest olej o nazwie margosa lub neem.

Drzewo to spotkałem 26 lutego 2018 na Cejlonie, w parku narodowym Minneriya, w miejscu skąd wyruszają samochody na słoniowe safari. Była na nim tabliczka z nazwą. Zauważyłem też na nim ciekawostkę - zrobione z gliny i piasku korytarze, którymi mogły bezpiecznie poruszać się owady, bez ryzka, że zostaną zjedzone przez ptaki. Prawdopodobnie były to korytarze termitów. W okolicy widziałem sporo kopców.













 
Olej neem z fotografii obok został wyprodukowany w Indiach. Olej ten różni się zdecydowanie od innych, popularnych olejów roślinnych. Jedna z różnic to jest zapach. Dla mnie przypomina zapach czosnku. Inni określają go jako ziemsty czy stęchły. Olej ten topi się w temperaturze około 23 ºC. W niskiej temperaturze pokojowej jest stały, ale szybko topi się w temperaturze dłoni. Jest gęsty i ciągliwy, barwy ciemnożółtej do brązowej. Posiada cenne właściwości kosmetyczne. Doskonale wpływa na skórę. Działa na nią antybakteryjnie i regulująco. Dobry jest na skórę suchą, podrażnioną, zanieczyszczoną, łuszczącą się, skłonną do zapaleń i z egzemą. Likwiduje swędzenie i łagodzi podrażnienia spowodowane ukąszeniami komarów i kleszczy. Stosowany jest też jako dodatek do szamponów przeciwłupieżowych i środków do higieny jamy ustnej. Zawartość kwasów tłuszczowych w oleju: kwas oleinowy 40,1%, kwas stearynowy 21,3%, kwas palmitynowy 17,56%, kwas linolowy 17,52%, kwas mirystynowy 0,2%. Olej nie powinien być podgrzewany do tempratury powyżej 35 ºC.