Melia
indyjska, miodla indyjska
Azadirachta indica A. Juss
|
Data
modyfikacji: 7 kwietnia 2018
|
Synonimy.
Antelaea azadirachta (L.) Adelb., Melia azadirachta
L.
Występowanie. Naturalne
stanowiska tego gatunku znajdują się w Indiach i Sri Lance.
Opis. Z nasion tego
drzewa wytłaczany jest olej o nazwie margosa lub
neem.
Drzewo to spotkałem 26 lutego 2018 na Cejlonie, w parku narodowym
Minneriya, w miejscu skąd wyruszają samochody na słoniowe safari. Była
na nim tabliczka z nazwą. Zauważyłem też na nim ciekawostkę - zrobione
z gliny i piasku korytarze, którymi mogły bezpiecznie poruszać się
owady, bez ryzka, że zostaną zjedzone przez ptaki. Prawdopodobnie były
to korytarze termitów. W okolicy widziałem sporo kopców.
|
|
Olej
neem z fotografii obok został wyprodukowany w Indiach. Olej ten różni
się zdecydowanie od innych, popularnych olejów roślinnych. Jedna z
różnic to jest zapach. Dla mnie przypomina zapach czosnku. Inni
określają go jako ziemsty czy stęchły. Olej ten topi się w temperaturze
około 23 ºC. W niskiej temperaturze pokojowej jest stały, ale szybko
topi się w temperaturze dłoni. Jest gęsty i ciągliwy, barwy
ciemnożółtej do brązowej. Posiada cenne właściwości kosmetyczne.
Doskonale wpływa na skórę. Działa na nią antybakteryjnie i regulująco.
Dobry jest na skórę suchą, podrażnioną, zanieczyszczoną, łuszczącą się,
skłonną do zapaleń i z egzemą. Likwiduje swędzenie i łagodzi
podrażnienia spowodowane ukąszeniami komarów i kleszczy. Stosowany jest
też jako dodatek do szamponów przeciwłupieżowych i środków do higieny
jamy ustnej. Zawartość kwasów tłuszczowych w oleju: kwas oleinowy
40,1%, kwas stearynowy 21,3%, kwas palmitynowy 17,56%, kwas linolowy
17,52%, kwas mirystynowy 0,2%. Olej nie powinien być podgrzewany do
tempratury powyżej 35 ºC.
|
|