Kasztanowiec
japoński
Aesculus turbinata Blume
Ang. Japanese horse chestnut
|
Data
modyfikacji: 27 grudnia 2014
|
|
|
Występowanie. Gatunek pochodzi z
górskich lasów Japonii.
Opis. Rośnie w
formie
drzewa o szerokokopulastej, zaokrąglonej koronie, i osiąga do 25 m
wysokości.
Liście sezonowe, dłoniaste, bardzo duże, 30-35 cm średnicy, barwy
ciemnozielonej,
od
spodu sinozielone, z długimi ogonkami liściowymi. Kwiaty białe z
czerwonymi plamkami, zebrane w duże
wiechy
do 25 cm długości. W naszym klimacie przeważnie kwitnie na początku
czerwca.
Owoce gruszkowate, brązowe, bez kolców. Nasiona z bardzo dużym
znaczkiem.
Kasztanowiec ten ma znacznie większe liście i kwiatostany niż
europejski
kasztanowiec zwyczajny. Kwitnie też później, o 2-3 tygodnie.
Pszczoły zbierają nektar z kwiatów, jednak miód z niego
uzyskany ma gorzkawy smak. Owoce pozbawione cierpkiego smaku używane są
do wypieku japońskiego ciasta kasztanowcowego "Tochi-mochi".
Uprawa. Gatunek
jest całkowicie
wytrzymały na mróz i dobrze znosi suszę.
|
Dębiany.
Sadzonka
zamówiona 7 lipca 2009 od sprzedawcy Allegro Tyllen,
przysłana 16 lipca. Posadzona została do gruntu 24 lipca 2009. Rośnie w
sadzie przy siatce, od strony stawu. W Dębianach najgorsze
mrozy, do -30 stopni, nie uszkodziły go. Późne, majowe
przymrozki też nie uczyniły mu szkody.
|