Jarząb amurski
Sorbus amurensis Koehne
Ang.: Amur mountain-ash


Data modyfikacji: 19 lutego 2017


 
Synonimy. Sorbus aucuparia subsp. pohuashanensis (Hance) McAll, Sorbus pohuashanensis (Hance) Hedl.

Występowanie. Daleki Wschód - Korea, Chiny (Mandżuria), Rosja, Mongolia. Pierwsza publikacja: Repert. Spec. Nov. Regni Veg. 10 (266–270): 513–514. 1912.

Opis. Niewielkie drzewo, osiągające wysokość 6-8 m. Liście sezonowe, zielone. Kwiaty białe, pojawiają się pod koniec wiosny. Owoce pomarańczowe, dojtrzewają pod koniec lata i pozostają na drzewie przez zimę. Są jadalne dla ludzi i atrakcyjne dla ptaków, szczególnie zimą.

Uprawa. Jarząb amurski lubi stanowiska słoneczne i półcieniste. Gleba powinna być żyzna i przepuszczalna, piaszczysto-gliniasta. Odczyn gleby od lekko kwaśnego do lekko zasadowego. Drzewo odporne na mróz do strefy 3A USDA (do -40°C).

Rozmnażanie. Drzewo to można rozmnażać z nasion wysiewanych jesienią bezpośrednio po zbiorze lub zimą w skrzynkach w nieogrzewanej szklarni. Można rozmnażać też z sadzonek półzdrewniałych lub poprzez szczepienie.

Dębiany. Drzewko zostało kupione od sprzedawcy Allegro ogrody-hortus. Przysłane zostało 24 czerwca 2014. Do gruntu zostało wysadzone 28 czerwca 2014. Rośnie naprzeciw budynku gospodarczego przy domu nr 2.