Jabłoń domowa 'Cukrówka Litewska'
Malus domestica 'Cukrówka Litewska'


Data modyfikacji: 30 grudnia 2014

 
Jest to przedwojenna jabłoń. Nie jestem jeszcze pewien, czy właściwie oznaczyłem odmianę. Przez lata jabłoń nie była przycinana i wyrosła w wysokie, wąskie drzewo. Próbuję ją odmłodzić, ale muszę rozłożyć to na kilka lat. Na razie wierzchołek jest ścięty na wysokości około 6 m. Stopniowo będzie zmniejszana wysokość, a będą rozbudowywać się boczne konary na mniejszej wysokości. Jabłka z tej jabłoni dojrzewają wcześnie. Można je już jeść na przełomie lipca i sierpnia. Są żółte, a tam gdzie są przypiekane przez słońce przebarwiają się na lekki, czerwonawy odcień. Miąższ jest słodki, pozbawiony zupełnie kwasu, miękki, prawie bez soku. Jabłka nadają się do bezpośredniego zjedzenia. Ze względu na małą ilość soku i brak kwasów przetwory z nich nie wychodzą najlepsze, wymagają dodawania kwasu cytrynowego lub innych, kwaśnych owoców. Jabłoń owocuje co roku dość obficie.