Głogonieszpułka
wielkokwiatowa, nieszpułkowiec
×Crataemespilus grandiflora (Sm.) E.G.
Camus
|
Data
modyfikacji: 27 marca 2018
|
Synonimy.
Mespilus grandiflora
Smith, M. smithii DC., M. lobata Poir., Crataegomespilus grandiflora
(Smith) Bean
Pochodzenie.
Mieszaniec
międzyrodzajowy Mespilus germanica
× Crataegus laevigata. Roślinę tę spotkałem 15
listopada 2015 w ogrodzie botanicznym w Oxfordzie w Anglii.
Opis. Owoce z Oxfordu
zawierały po 3 nasiona. W owocach z Chin było po 4-5 nasion w owocu.
Rozmnażanie.
Gatunek może być rozmnażany z nasion.
Dębiany. Owoce i nasiona
pochodzą z ogrodu botanicznego w Oxfordzie w Anglii (15 listopada
2015). Prawdopodobnie głogonieszpułkę spotkałem w Chinach.
Przygotowywana była w syropie, jako deser w restauracjach hotelowych.
Środek owoców był wydrylowany. Trzeba było jednak uważać, bo
czasem trafiały się nasiona i można było połamać o nie zęby. Są duże i
twarde tak jak w nieszpułce. Trochę owoców kupiłem też 6
listopada 2017 w hipermarkecie Carrefour w Jinan, w cenie około 4,30
zł/kg. Wśród słodyczy, które kupiłem kilka dni wcześniej
w Pekinie były też kandyzowane, suszone owoce. Prawdopodobnie trafiły
mi się też owoce głogonieszpułki.
Owoce wydrylowałem przy pomocy
korkobora i gotowałem w syropie z cukru przez 15 minut. Potem owoce
przeniosłem do słoika. Syrop nabrał kwaskowatego smaku od
owoców. Na surowo owoce nie są szczególnie atrakcyjne,
ale nabierają dużych walorów po ugotowaniu w syropie. Są wtedy
smaczne i ładne. Nadają się do dekorowania potraw, np. tortów,
ciast z kremem, lodów.
|