Głogonieszpułka wielkokwiatowa, nieszpułkowiec
×Crataemespilus grandiflora  (Sm.) E.G. Camus


Data modyfikacji: 27 marca 2018

Synonimy. Mespilus grandiflora Smith, M. smithii DC., M. lobata Poir., Crataegomespilus grandiflora (Smith) Bean

Pochodzenie. Mieszaniec międzyrodzajowy Mespilus germanica × Crataegus laevigata. Roślinę tę spotkałem 15 listopada 2015 w ogrodzie botanicznym w Oxfordzie w Anglii.

Opis. Owoce z Oxfordu zawierały po 3 nasiona. W owocach z Chin było po 4-5 nasion w owocu.

Rozmnażanie. Gatunek może być rozmnażany z nasion.

Dębiany. Owoce i nasiona pochodzą z ogrodu botanicznego w Oxfordzie w Anglii (15 listopada 2015). Prawdopodobnie głogonieszpułkę spotkałem w Chinach. Przygotowywana była w syropie, jako deser w restauracjach hotelowych. Środek owoców był wydrylowany. Trzeba było jednak uważać, bo czasem trafiały się nasiona i można było połamać o nie zęby. Są duże i twarde tak jak w nieszpułce. Trochę owoców kupiłem też 6 listopada 2017 w hipermarkecie Carrefour w Jinan, w cenie około 4,30 zł/kg. Wśród słodyczy, które kupiłem kilka dni wcześniej w Pekinie były też kandyzowane, suszone owoce. Prawdopodobnie trafiły mi się też owoce głogonieszpułki.





















Owoce wydrylowałem przy pomocy korkobora i gotowałem w syropie z cukru przez 15 minut. Potem owoce przeniosłem do słoika. Syrop nabrał kwaskowatego smaku od owoców. Na surowo owoce nie są szczególnie atrakcyjne, ale nabierają dużych walorów po ugotowaniu w syropie. Są wtedy smaczne i ładne. Nadają się do dekorowania potraw, np. tortów, ciast z kremem, lodów.