Feronia
słoniowa
Limonia acidissima
L.
|
Data
modyfikacji: 31 maja 2018
|
Synonimy.
Feronia limonia Swingle,
Feronia elephantum
Correa, Schinus limonia L.
Opis. Gatunek rośnie w
wilgotnym klimacie tropikalnym w postaci drzewa do 12 m wysokości.
Skorupa owocu jest twarda i trzeba użyć twardego narzędzia do jej
rozbicia. Wnętrze owocu wypełnione jest brązowym miąższem o
konsystencji pasty z dużą ilością nasion. Zapach jest dość
charakterystyczny i nie każdemu może odpowiadać. Smak jest mało
wyrazisty, lekko słodkawy i kwaskowaty. Nasiona są miękkie, można je
jeść. Podobno słonie łykają te owoce w całości i w całości też
wydalają, ale już pustą skorupę. Wydaje się to możliwe, ponieważ
miejsce, gdzie zaczyna się szypułka, jest miękkie i delikatne. Możliwe,
że soki żołądkowe przedostają się przez otwór po szypułce i
trawią miękkie wnętrze owocu.
Dębiany. Owoc znalazłem 2
kwietnia 2016 w sklepie spożywczym w Kandy w Sri Lance. Nasiona z tego
owocu wysiałem do doniczki 8 kwietnia 2016 i zostawiłem w temperaturze
pokojowej. Po trzech tygodniach zaczęły pojawiać się pierwsze siewki.
Do początku maja wszystkie nasiona już wzeszły. Lato doniczka z
siewkami spędziła w ogrodzie, a pod koniec sierpnia została zabrana pod
dach. Niestety, siewki stopniowo usychały i pod koniec stycznia 2018
straciłem wszystkie. Skorzystałem jednak z okazji i podczas następnego
pobytu w Sri Lance, na przełomie lutego i marca 2018 kupiłem kolejne
owoce w sklepie w Peradeniya. Porcja nasion 100 szt. została wysiana do
doniczki 8 marca 2018 i kilka kolejnych nasion 11 marca 2018. Pierwsze
roślinki pojawiły się 24 marca 2018. Tak jak poprzednim razem, tak i
tym, część siewek zaczęła usychać i na razie nie wiem, jak temu
zapobiec.
|
|
Cztery
kolejne zdjęcia przedstawiają napój z feronii słoniowej,
który sprzedawany jest w Sri Lance.
|
|