Dereń
jadalny 'Titus'
Cornus mas
'Titus'
|
Data
modyfikacji: 8 listopada 2016
|
|
|
Pochodzenie.
Odmiana słowacka. Została wyhodowana przez Instytut Badawczy
Sadownictwa i Roślin Ozdobnych w Bojnicach k. Prievidzy.
Opis. Odmiana
osiąga wysokość do 3,5 m. Główne pędy pionowe bardzo długie, boczne
cienkie i zwisające. Kwitnie w pierwszej połowie marca. Owoce duże,
ciemnoczerwone, kwaśne, kształt owalny lub gruszkowaty. Średnia masa
pestki 0,42 g, miąższu 2,02 g. Owoce dojrzewają pod koniec sierpnia.
Zerwane z krzewu owoce nadają się do przechowywania.
Uprawa. Dereń
jadalny lubi żyzne, wilgotne gleby, o odczynie od obojętnego do
zasadowego. Stanowisko powinno być słoneczne i ciepłe. Do obfitego
owocowania potrzebuje towarzystwa innych odmian. Kwiaty odporne na
wiosenne przymrozki.
Dębiany.
Roślina została kupiona 13
września 2015 podczas Międzynarodowego
Festiwalu Derenia w Arboretum Bolestraszyce. Pochodzi ze Szkółki Cornus.
Roślina
miała wysokość 115 cm i posiadała już pąki kwiatowe. Do gruntu została
posadzona 27 września
2015. Rośnie w piątym rzędzie
dereni od strony stawu, na pozycji 3 od strony rowka wodą, między
odmianami 'Shan' i 'Radost'.
|
|