Dereń jadalny 'Szafer'
Cornus mas 'Szafer'


Data modyfikacji: 15 września 2017


 
Pochodzenie. *Odmiana została uzyskana w Arboretum w Bolestraszycach. Jest to siewka z nasion z krzewu rosnącego we Floriance koło Zwierzyńca w dawnej posiadłości Zamojskich, posadzonego w XIX wieku. Nazwa odmiany została nadana na cześć polskiego botanika prof. Władysława Szafera (1886-1970), dyrektora Ogrodu Botanicznego i Instututu Botaniki Uniwersytetu Jagielońskiego w Krakowie.

Opis. Dereń ten rośnie w formie krzewu o wyprostowanych gałęziach. Owoce duże, kształtu gruszkowatego, barwy ciemnowiśniowej, dojrzewają równocześnie w pierwszej połowie września. Średnia masa owocu 3,0 g, średnia długość 25 mm, średni udział pestki w owocu 14%. Zawartość witaminy C 58 mg%, cukry 16 %, kwasy 2,4 %. Odmiana o uniwersalnym zastosowaniu. Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory np. nalewki, soki, konfitury, kompoty. Dobre są również jako dodatek do przetworów z innych owoców o mniej wyrazistym, mdłym smaku. Odmiana polecana jest do uprawy w całym kraju.

Dębiany. Roślina zamówiona została 6 lutego 2015 w Gospodarstwie Szkółkarskim "Twoje Ogrody" w Zalesiu koło Skaryszewa (sprzedawca Allegro acjek). Przysłana została 17 marca 2015, wysokości 102 cm. Prawdopodobnie była rozmnożona ze sztobru. Następna sadzonka pochodzi ze szkółki Carya z Milanówka i była rozmnożona przez szczepienie metodą okulizacji. Została przysłana 13 października 2015. Miała wysokość 61 cm.















*Opis pochodzenia i cech odmiany na podstawie informatora wydanego przez Arboretum i Zakład Fizjografii Bolestraszyce, 2015.