Dereń
jadalny 'Szafer'
Cornus mas 'Szafer'
|
Data
modyfikacji: 15 września 2017
|
|
|
Pochodzenie. *Odmiana została
uzyskana w Arboretum w Bolestraszycach. Jest to siewka z nasion z
krzewu rosnącego we Floriance koło Zwierzyńca w dawnej posiadłości
Zamojskich, posadzonego w XIX wieku. Nazwa odmiany została nadana na
cześć polskiego botanika prof. Władysława Szafera (1886-1970),
dyrektora Ogrodu Botanicznego i Instututu Botaniki Uniwersytetu
Jagielońskiego w Krakowie.
Opis. Dereń ten
rośnie w formie krzewu o wyprostowanych gałęziach. Owoce duże, kształtu
gruszkowatego, barwy ciemnowiśniowej, dojrzewają równocześnie w
pierwszej połowie września. Średnia masa owocu 3,0 g, średnia długość
25 mm, średni udział pestki w owocu 14%. Zawartość witaminy C 58 mg%,
cukry 16 %, kwasy 2,4 %. Odmiana o uniwersalnym zastosowaniu. Owoce
nadają się do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory np. nalewki,
soki, konfitury, kompoty. Dobre są również jako dodatek do
przetworów z innych owoców o mniej wyrazistym, mdłym
smaku. Odmiana polecana jest do uprawy w całym kraju.
Dębiany. Roślina
zamówiona
została 6 lutego 2015 w Gospodarstwie
Szkółkarskim "Twoje Ogrody" w Zalesiu koło Skaryszewa
(sprzedawca Allegro acjek).
Przysłana
została 17 marca 2015, wysokości 102 cm. Prawdopodobnie była rozmnożona
ze sztobru. Następna sadzonka pochodzi ze
szkółki Carya z
Milanówka i była rozmnożona przez szczepienie metodą
okulizacji. Została
przysłana 13 października 2015. Miała wysokość 61 cm. |
*Opis pochodzenia i cech
odmiany na podstawie informatora wydanego przez Arboretum i Zakład
Fizjografii Bolestraszyce, 2015.
|