Dereń
jadalny 'Swietłana'
Cornus mas
'Swietłana'
|
Data
modyfikacji: 14 września 2015 |
|
|
Pochodzenie. *Odmiana wyhodowana w
Arboretum Bolestraszyce. Uzyskana została przez wysiew nasion z krzewu
rosnącego na Ukrainie. Nazwa odmiany nadana na cześć prof. Svitlany
Klimenko, ukraińskiego botanika z Ogrodu Botanicznego im. Gryshka
Ukraińskiej Akademii Nauk w Kijowie. Prof. Klimenko zajmuje się naukowo
rodzajem Cornus oraz innymi
roślinami owocowymi, współpracuje z polskimi hodowcami i naukowcami, a
także wygłasza referaty podczas "Festiwalów Derenia" w Bolestraszycach.
Opis. Krzew o
rozłożystym pokroju. Owoce dojrzewają w połowie września, rownomiernie,
szybko opadają. Owoce duże, kształtu gruszkowatego, ciemnowiśniowej
barwy, o średniej masie 3,5 g i średniej długości 24 mm. Masa pestki
wynosi średnio 14% masy owocu. Zawartość: witamina C 20 mg%, cukry 14%,
kwasy 2,5%. Owoce mają smak słodko-kwaskowaty. Nadają się do
bezpośredniedo spożycia, a także na prztwory, np. nalewki, kompoty.
Dębiany. Roślina
została kupiona 13
września 2015 podczas Międzynarodowego
Festiwalu Derenia w Arboretum Bolestraszyce. Miała wysokość 84 cm.
Do gruntu została posadzona 22 września 2015.
Rośnie w ogródku, w czwartym rzędzie na prawo od alejki, na pozycji 7
od strony rowka, między odmianami 'Byłda' i 'Raciborski'. |
*Opis pochodzenia i cech
odmiany na podstawie informatora wydanego przez Arboretum i Zakład
Fizjografii Bolestraszyce, 2015.
|