Dereń
jadalny 'Raciborski'
Cornus mas
'Raciborski'
|
Data
modyfikacji: 15 września 2017 |
|
|
Pochodzenie. *Odmiana wyhodowana w
Arboretum Bolestraszyce. Uzyskana została przez wysiew nasion z krzewów
rosnących w starych parkach dworskich. Nazwa odmiany nadana na cześć
polskiego botanika, prof. Mariana Raciborskiego (1863-1917). Był on
jednym z pierwszych w Polsce paleobotników, pionierem ochrony przyrody.
Był wykładowcą m.in. Akademii Rolniczej w Dublanach, na Uniwersytecie
Jagiellońskim, był dyrektorem Ogrodu Botanicznego w Krakowie.
Opis. Krzew o
rozłożystym pokroju. Owoce dojrzewają w połowie września, równomiernie,
szybko opadają. Owoce duże, owalnego kształtu, ciemnowiśniowej barwy, o
średniej masie 3,0 g i średniej długości 23 mm. Masa pestki wynosi
średnio 12% masy owocu. Zawartość: witamina C 35 mg%, cukry 14%, kwasy
3,0%. Nadają się do bezpośredniedo spożycia, a także na prztwory, np.
nalewki, kompoty oraz do barwienia przetworów z innych owoców.
Dębiany. Roślina
została kupiona 13
września 2015 podczas Międzynarodowego
Festiwalu Derenia w Arboretum Bolestraszyce. Miała wysokość 72 cm.
Do gruntu została posadzona 22 września 2015. Rośnie w ogródku, w
czwartym rzędzie na prawo od alejki, na pozycji 8 od strony rowka,
między odmianami 'Swietłana' i 'Władimirskij'.
|
*Opis pochodzenia i cech
odmiany na podstawie informatora wydanego przez Arboretum i Zakład
Fizjografii Bolestraszyce, 2015.
|