Dereń
jadalny 'Paczoski'
Cornus mas 'Paczoski'
|
Data
modyfikacji: 28 września 2015
|
|
|
Pochodzenie. *Odmiana wyhodowana w
arboretum w Bolestraszycach, zgłoszona do rejestracji. Pochodzi z
wysiewu nasion zebranych z krzewów odnalezionych w starych
parkach dworskich. Nazwa odmiany nadana została na cześć botanika,
Józefa Paczoskiego (1864-1942), który zajmował się
badaniem Puszczy Białowieskiej, był twórcą podstaw
fitosocjologii. Był on profesorem Uniwersytetu Poznańskiegi i Polskiej
Akademii Umiejętności.
Opis. Pokrój
rozłożysty, przeciętna siła wzrostu. Owoce wydłużone, kształtu
butelkowatego, czerwone. Średnia masa owocu 3,0 g, średnia długość 26
mm. Zawartość
cukrów 13%, witaminy C 43 mg%, kwasów 2,7 %. Średni
udział pestki w masie owocu 14 %. Owoce
dojrzewają nierównomiernie od pierwszej połowy września. Okres
zbioru
długi, nawet dwa miesiące. Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia
i na przetwory.
Dębiany. Roślina
pochodzi ze szkółki Carya z Milanówka.
Zamówiona została 3 września 2013, a przysłana 8 października
2013. Drzewko szczepione,
wysokości 86 cm. Do gruntu zostało wysadzone 12 października
2013. Rośnie w rzędzie od strony domu nr 3, posadzone jako
siódme z kolei, między odmianami 'Dublany' i 'Ekzoticznyj'.
|
*Opis pochodzenia i cech
odmiany na podstawie informatora wydanego przez Arboretum i Zakład
Fizjografii Bolestraszyce, 2015.
|