Dereń
jadalny 'Kotula'
Cornus mas 'Kotula'
|
Data
modyfikacji: 10 kwietnia 2016
|
|
|
Pochodzenie. *Odmiana uzyskana w
arboretum w Bolestraszycach. Pochodzi z
wysiewu nasion zebranych z krzewów odnalezionych w starych
parkach
dworskich. Nazwa nadana na cześć wykładowcy i botanika Władysława
Kotuli (1849-1898), badacza flory okolic Przemyśla i Lwowa oraz flory
górskiej Tatr i Tyrolu. Kotula badał również owady i
mięczaki i pozostawił po sobie liczne zbiory entomologiczne.
Opis. Pokrój
odmiany rozłożysty. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie września.
Owoce duże, kształtu gruszkowatego, ciemnoczerwone. Średnia masa owocu
2,3 g, średnia długość 23 mm. Udział pestki w masie owocu wynosi
średnio 16,5 %. Zawartość witaminy C 26 mg%, cukrów 12%,
kwasów 2,2 %. Odmiana dobra na
przetwory, np. dżemy, konfitury.
Dębiany. Roślina
pochodzi ze szkółki Carya z Milanówka.
Zamówiona została 3 września 2013, a przysłana 8 października
2013. Drzewko szczepione,
wysokości 88 cm. Do gruntu zostało wysadzone 12 października
2013. Rośnie w rzędzie od strony domu nr 3, posadzone jako piąte z
kolei, między odmianami 'Elegantnyj' i 'Dublany'.
|
*Opis pochodzenia i cech
odmiany na podstawie informatora wydanego przez Arboretum i Zakład
Fizjografii Bolestraszyce, 2015.
|