Dereń jadalny 'Kotula'
Cornus mas 'Kotula'


Data modyfikacji: 10 kwietnia 2016


 
Pochodzenie. *Odmiana uzyskana w arboretum w Bolestraszycach. Pochodzi z wysiewu nasion zebranych z krzewów odnalezionych w starych parkach dworskich. Nazwa nadana na cześć wykładowcy i botanika Władysława Kotuli (1849-1898), badacza flory okolic Przemyśla i Lwowa oraz flory górskiej Tatr i Tyrolu. Kotula badał również owady i mięczaki i pozostawił po sobie liczne zbiory entomologiczne.

Opis. Pokrój odmiany rozłożysty. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie września. Owoce duże, kształtu gruszkowatego, ciemnoczerwone. Średnia masa owocu 2,3 g, średnia długość 23 mm. Udział pestki w masie owocu wynosi średnio 16,5 %. Zawartość witaminy C 26 mg%, cukrów 12%, kwasów 2,2 %. Odmiana dobra na przetwory, np. dżemy, konfitury.

Dębiany. Roślina pochodzi ze szkółki Carya z Milanówka. Zamówiona została 3 września 2013, a przysłana 8 października 2013. Drzewko szczepione, wysokości 88 cm.  Do gruntu zostało wysadzone 12 października 2013. Rośnie w rzędzie od strony domu nr 3, posadzone jako piąte z kolei, między odmianami 'Elegantnyj' i 'Dublany'.





*Opis pochodzenia i cech odmiany na podstawie informatora wydanego przez Arboretum i Zakład Fizjografii Bolestraszyce, 2015.