Dereń
jadalny 'Dublany'
Cornus mas 'Dublany'
|
Data
modyfikacji: 15 września 2017
|
|
|
Pochodzenie. *Odmiana wyhodowana w
Polsce w arboretum w Bolestraszycach. Zgłoszona do rejestracji. Jest to
siewka z nasion z krzewu posadzonego w XIX wieku, rosnącego
we Floriance koło
Zwierzyńca
w dawnej posiadłości Zamojskich. Nazwa odmiany pochodzi od miasta
Dublany, położonego na Ukrainie, 8 km od Lwowa w kierunku
północno-wschodnim. W Dublanach w 1853 roku powstała Szkoła
Rolnicza, która póxniej została przekształcona w Szkołę
Rolniczą, a w 1919 roku została włącona w skład Politechniki Lwowskiej
jako Wydział Rolniczo-Lasowy.
Opis. Pokrój
rozłożysty, szybkość wzrostu przeciętna. Owoce kształtu gruszkowatego,
ciemnoczerwone, o średniej masie 3,3 g i średniej długości 25 mm.
Zawierają dużo cukrów
(14%) i pektyny. Zawartość witaminy C 34 mg%, kwasy 2,4 %. Średni
udział pestki w masie owocu 12 %. Odmiana wczesna. Dojrzewanie
rozpoczyna się w drugiej połowie sierpnia.
Dojrzałe owoce szybko opadają z drzewa. Owoce są smaczne. Odmiana
nadaje się do
bezpośredniego spożycia, na nalewki i przetwory.
Dębiany. Roślina
pochodzi ze szkółki Carya z Milanówka.
Zamówiona została 3 września 2013, a przysłana 8 października
2013. Drzewko szczepione,
wysokości 78 cm. Do gruntu zostało wysadzone 12 października 2013.
Rośnie w rzędzie od strony domu nr 3, posadzone jako szóste z
kolei,
między odmianami 'Kotula' i 'Paczoski'. |
*Opis pochodzenia i cech
odmiany na podstawie informatora wydanego przez Arboretum i Zakład
Fizjografii Bolestraszyce, 2015.
|