|
|
Występowanie.
Naturalne stanowiska akebii
pięciolistkowej położone są w Chinach, Japonii
i Korei, zwykle na stanowiskach wysoko w górach. W uprawie jest
od
roku 1845.
Opis. Jest pnączem
o szybkości wzrostu 1-3 m rocznie. Pędy barwy
fioletowej
lub zielonej, osiągają długość 8-10 m. Liście półzimozielone,
opadają
dopiero po silnych mrozach. Jesienią zwykle przebarwiają się na
czerwono.
Kwiaty barwy czekoladowofioletowej, rozdzielnopłciowe, zdobią roślinę w
maju
i czerwcu. Ze względu na barwę kwiatów roślina nazywana jest
czekoladowym
pnączem. Owocem jest niebieskofioletowy strąk przypominający kształtem
parówkę, a z racji na barwę - parówkę mocno nieświeżą.
Wnętrze parówki też jest oślizłe i nieapetyczne.
Uprawa. Lubi
stanowiska słoneczne, ale na cienistych również będzie
rosnąć.
Gleba powinna być wilgotna i dość żyzna. Toleruje też gleby
piaszczyste,
o ile są wilgotne. Pnącze odporne na mróz, choć późne
wiosenne
przymrozki mogą uszkadzać wyrastające młode pędy.
|