Smaczliwka amerykańska, awokado
Persea americana Mill.


Data modyfikacji: 9 czerwca 2018

Owoce awokado posiadają duże nasiona, z których można wyhodować roślinę. Jeden ze sposobów, które znalazłem w sieci, polega na wbiciu w nasiono dwóch wykałaczek, dzięki którym można zanurzyć je do połowy w wodzie, opierając wykałaczki na krawędziach szklanki. Nasiono powinno wykiełkować w ciągu kilku tygodni w temperaturze 20-25 stopni.




















 
Olej z nasion awokado stosowany jest do celów kosmetycznych.



Awokano również wykorzystywane jest do produkcji masła, stosowanego do celów kosmetycznych. Na opakowaniu napisane jest, że tłuszcz jest uwodorniony, czyli poddny obróbce chemicznej, polegającej na wysyceniu podwójnych wiązań w łańcuchach węglowodorowych wodorem. Korzystne z punktu widzenia zastosowań kosmetycznych łańcuchy z podwójnymi wiązaniami typu cis zostały zastąpione prostymi łańcuchami węglowodorowymi. Inaczej mówiąc, ciekły olej został przerobiony na margarynę.