Pigwa pospolita
Cydonia oblonga
Mill.


Data modyfikacji: 26 grudnia 2017

Opis. Pigwa pospolita jest niepozornym krzewem, kwitnącym na biało na przełomie maja i czerwca. Żółte owoce przypominające małe jabłka są twarde, bardzo kwaśne i niejadalne na surowo. Dopiero w przetworach okazują się owocem wręcz wspaniałym. Można zrobić z nich marmoladkę dusząc z cukrem. Uzyskuje się niezwykle aromatyczne i smaczne powidła, doskonałe jako dodatek do lodów. Owoce pigwy poprawiają też smak i aromat przetworów z innych owoców, mdłych np. czarnego bzu czy gruszek. Podobne owoce, ale mniejsze, również jadalne i o podobnie niecodziennym aromacie daje pigwowiec japoński, kwitnący jednak na czerwono.

Dębiany. Odrost korzeniowy pigwy pospolitej dostałem w 2001 roku w prezencie z Supraśla. W czasie transportu pęd złamał się tuż przy szyjce korzeniowej. Jednak po posadzeniu do gruntu częściowo się zrósł i w kolejnych latach krzew dość ładnie się zaczął rozrastać. Po 8 latach przekroczył wysokość 2 m.