Orzech czarny
Juglans nigra L.


Data modyfikacji: 29 maja 2016


 
Występowanie. Ojczyzną orzecha czarnego jest Ameryka Północna, gdzie osiąga wysokość do 50 m.

Opis. Owoce wyglądem przypominają orzechy włoskie, lecz posiadają bardzo twardą i grubą skorupę.

Dębiany. Pierwszy orzech czarny został wyhodowany w 2001 roku z orzecha z drzewa, które rośnie na terenie uniwersytetu w Kortowie przy Placu Łódzkim. Początkowo drzewko rosło na krawędzi zbocza opadającego w stronę strumienia, ale w 2004 roku przeniosłem je do sadu. Musiałem uciąć długi, palowy korzeń, ale drzewko przyjęło się i rośnie nadal. Drugi orzech został wyhodowany w 2007 roku. Jesienią 2007 zebrałem kolejną porcję orzechów w Kortowie, które powschodziły wiosną 2008. Następną wysiałem w 2012 roku. Siewka uzyskana w 2001 roku pierwsze owoce miała w roku 2013, czyli w wieku 12 lat.







 
Nasiona powinny być stratyfikowane przez 180-200 dni w temp. 3-5 °C. Siać należy siać w kwietniu do gruntu w rowki głebokości 6-8 cm. Siewki rosną szybko, są wrażliwe na mróz. Jesienią można je wykopać i zadołować zabezpieczając przed mrozem, a wiosną posadzić w szkółce.