Olsza sercowata
Alnus cordata (Loisel.) Desf., Alnus cordifolia Ten.


Data modyfikacji: 2 stycznia 2017


 
Występowanie. Olsza sercowata pochodzi z południowych Włoch i Korsyki.

Opis. Rośnie w formie drzewa o wysokości do 15-20 m. W uprawie osiąga mniejsze rozmiary. Korona zaokrąglona. Kora na pniu jest ciemnoszara, na starszych drzewach podłużnie spękana. Pędy mają czerwonobrązową barwę. Pąki osadzone są na trzonkach. Liście długości do 10 cm. Na długopędach są szerokojajowate, o nasadzie sercowatej, na brzegu delikatnie piłkowane, ciemnozielone i błyszczące, od spodu jaśniejsze. Młode liście są lepkie. Żółtawe nerwy są pokryte żółtobrązowymi włoskami. Na krótkopędach przeważają liście okrągławe. Owocostany jajowate, długości 1,5–2,5 cm zebrane są po 1-3 sztuki. Zakwita, gdy stopnieje śnieg.

Uprawa. Młode drzewka są dość wrażliwe na mróz, ale z wiekiem odporność na mróz wzrasta. Najlepiej rośnie na glebach żyznych, próchnicznych i wilgotnych.

Rozmnażanie. Nasiona przed siewem należy moczyć w wodzie przez dwa tygodnie. Wysiewać w marcu-kwietniu na powierzchnię wilgotnej, torfowej gleby. Wcisnąć nasiona w podłoże, nie przykrywać glebą. Chronić przed wysychaniem.

Dębiany. Sadzonka pochodzi  z Gospodarstwa Szkółkarskiego w Zawadzie Nowej koło Policznej. Przysłana została 26 lutego 2009. Resztę zimy spędziła w doniczce w jasnym, nieogrzewanym pokoju. Drzewko zostało posadzone do gruntu 30 maja 2013. Rosło przy rowku z wodą, naprzeciw budynków gospodarczych. Po raz pierwszy zakwitło wiosną 2014, ale latem już wyschło. Porcja nasion została kupiona w Dendronie. Nasiona, 10 g, przysłane zostały 1 lutego 2016.