Kasztanowiec japoński
Aesculus turbinata Blume
Ang. Japanese horse chestnut


Data modyfikacji: 27 grudnia 2014


 
Występowanie. Gatunek pochodzi z górskich lasów Japonii.

Opis. Rośnie w formie drzewa o szerokokopulastej, zaokrąglonej koronie, i osiąga do 25 m wysokości. Liście sezonowe, dłoniaste, bardzo duże, 30-35 cm średnicy, barwy ciemnozielonej, od spodu sinozielone, z długimi ogonkami liściowymi. Kwiaty białe z czerwonymi plamkami, zebrane w duże wiechy do 25 cm długości. W naszym klimacie przeważnie kwitnie na początku czerwca. Owoce gruszkowate, brązowe, bez kolców. Nasiona z bardzo dużym znaczkiem. Kasztanowiec ten ma znacznie większe liście i kwiatostany niż europejski kasztanowiec zwyczajny. Kwitnie też później, o 2-3 tygodnie. Pszczoły zbierają nektar z kwiatów, jednak miód z niego uzyskany ma gorzkawy smak. Owoce pozbawione cierpkiego smaku używane są do wypieku japońskiego ciasta kasztanowcowego "Tochi-mochi".

Uprawa. Gatunek jest całkowicie wytrzymały na mróz i dobrze znosi suszę.

Dębiany. Sadzonka zamówiona 7 lipca 2009 od sprzedawcy Allegro Tyllen, przysłana 16 lipca. Posadzona została do gruntu 24 lipca 2009. Rośnie w sadzie przy siatce, od strony stawu. W Dębianach najgorsze mrozy, do -30 stopni, nie uszkodziły go. Późne, majowe przymrozki też nie uczyniły mu szkody.