Jadłoszyn gruczołowaty
Prosopis glandulosa


Data modyfikacji: 24 października 2009

Porcja nasion 10 g została zamówiona 8 grudnia 2008 w firmie Florpak. Nasiona pochodzą z Czech. Zostały przysłane 16 lutego 2009. Inną porcję nasion (10 szt.) zamówiłem 14 lutego 2009 poprzez aukcje internetowe Allegro (adrian_mt), firma "Liriodendron" z Grudziądza. Otrzymałem je 19 lutego.

Jadłoszyn gruczołowaty pochodzi z Ameryki Północnej. Naturalne stanowiska znajdują się na południu USA i północnej części Meksyku. Jest to drzewko liściaste z rodziny mimozowatych. Osiąga do 5 m wysokości, roczny przyrost do 50 cm. Liście pierzaste, niebieskozielone, dekoracyjne. Kwitnie w czerwcu-lipcu, kwiaty drobne, zielonawożółtawe. Największą ozdobą są owoce w postaci strąków osiągających do 25 cm długości, wiszące na drzewku od sierpnia do października.

Roślina odporna na suszę, zanieczyszczenia powietrza i zasolenie gleby. Stanowisko powinno być słoneczne lub półcieniste. Gleba sucha lub umiarkowanie wilgotna, średnio żyzna. W mroźne zimy uszkodzone mogą zostać najmłodsze pędy. Warto sadzić jako soliter na trawniku.

 
Nasiona są bardzo żywotne i przez wiele lat doskonale zachowują zdolność kiełkowania. Mają bardzo twardą okrywę nasienną i muszą być skaryfikowane przed siewem, moczone w stężonym kwasie siarkowym lub sparzone gorąca wodą (50-60ºC). Nasiona najlepiej wschodzą w temperaturze 20-40ºC. W temperaturze 34ºC mogą wzejść nawet po 6 godzinach działania wilgoci na nasiono. Jeżeli nasiona wysiane zostały do małych pojemników, to 2-3 tygodnie po wzejściu powinny być przepikowane do oddzielnych doniczek, aby uniknąć zbyt dużego splątania korzeni. Większe rośliny należy hodować w bardzo głębokich doniczkach. Siewki rosną szybko, osiągają 60-80 cm w pierwszym roku.