Jabłoń domowa (d)
Malus domestica


Data modyfikacji: 29 listopada 2014



Kilkunastoletnie drzewo. Nie znam nazwy odmiany. Jabłoń już rosła, gdy zjawiłem się w Dębianach. Jabłka późne, czerwone, słodko-kwaskowate, soczyste, smaczne, doskonałe do bezpośredniego zjedzenia, dobre na przetwory. Jednak owoce po dojrzeniu łatwo opadają z drzewa. Już na początku września co bardziej dojrzałe jabłka można znaleźć pod drzewem. Dają się przechowywać w dobrym stanie dość długo. Przechowywane stają się smaczniejsze. Trzeba w porę je zebrać, bo poobijane szybko się psują.

Bardzo łatwo dają się przerabiać na bardzo smaczny mus jabłkowy. Duszone lub w sokowniku pod wpływem temperatury bardzo szybko całkowicie rozpadają się. W sokowniku nie powstaje z nich duża ilość soku.