Feronia słoniowa
Limonia acidissima L.


Data modyfikacji: 3 kwietnia 2018

Synonimy. Feronia limonia Swingle, Feronia elephantum Correa, Schinus limonia L.

Opis. Gatunek rośnie w wilgotnym klimacie tropikalnym w postaci drzewa do 12 m wysokości. Skorupa owocu jest twarda i trzeba użyć twardego narzędzia do jej rozbicia. Wnętrze owocu wypełnione jest brązowym miąższem o konsystencji pasty z dużą ilością nasion. Zapach jest dość charakterystyczny i nie każdemu może odpowiadać. Smak jest mało wyrazisty, lekko słodkawy i kwaskowaty. Nasiona są miękkie, można je jeść. Podobno słonie łykają te owoce w całości i w całości też wydalają, ale już pustą skorupę. Wydaje się to możliwe, ponieważ miejsce, gdzie zaczyna się szypułka, jest miękkie i delikatne. Możliwe, że soki żołądkowe przedostają się przez otwór po szypułce i trawią miękkie wnętrze owocu.

Dębiany. Owoc znalazłem 2 kwietnia 2016 w sklepie spożywczym w Kandy w Sri Lance. Nasiona z tego owocu wysiałem do doniczki 8 kwietnia 2016 i zostawiłem w temperaturze pokojowej. Po trzech tygodniach zaczęły pojawiać się pierwsze siewki. Do początku maja wszystkie nasiona już wzeszły. Lato doniczka z siewkami spędziła w ogrodzie, a pod koniec sierpnia została zabrana pod dach. Niestety, siewki stopniowo usychały i pod koniec stycznia 2018 straciłem wszystkie. Skorzystałem jednak z okazji i podczas następnego pobytu w Sri Lance, na przełomie lutego i marca 2018 kupiłem kolejne owoce w sklepie w Peradeniya. Porcja nasion 100 szt. została wysiana do doniczki 8 marca 2018 i kilka kolejnych nasion 11 marca 2018. Pierwsze roślinki pojawiły się 24 marca 2018.




















 
Cztery kolejne zdjęcia przedstawiają napój z feronii słoniowej, który sprzedawany jest w Sri Lance.