Dereń jadalny 'Raciborski'
Cornus mas 'Raciborski'


Data modyfikacji: 15 września 2017


 
Pochodzenie. *Odmiana wyhodowana w Arboretum Bolestraszyce. Uzyskana została przez wysiew nasion z krzewów rosnących w starych parkach dworskich. Nazwa odmiany nadana na cześć polskiego botanika, prof. Mariana Raciborskiego (1863-1917). Był on jednym z pierwszych w Polsce paleobotników, pionierem ochrony przyrody. Był wykładowcą m.in. Akademii Rolniczej w Dublanach, na Uniwersytecie Jagiellońskim, był dyrektorem Ogrodu Botanicznego w Krakowie.

Opis. Krzew o rozłożystym pokroju. Owoce dojrzewają w połowie września, równomiernie, szybko opadają. Owoce duże, owalnego kształtu, ciemnowiśniowej barwy, o średniej masie 3,0 g i średniej długości 23 mm. Masa pestki wynosi średnio 12% masy owocu. Zawartość: witamina C 35 mg%, cukry 14%, kwasy 3,0%. Nadają się do bezpośredniedo spożycia, a także na prztwory, np. nalewki, kompoty oraz do barwienia przetworów z innych owoców.

Dębiany. Roślina została kupiona 13 września 2015 podczas Międzynarodowego Festiwalu Derenia w Arboretum Bolestraszyce. Miała wysokość 72 cm. Do gruntu została posadzona 22 września 2015. Rośnie w ogródku, w czwartym rzędzie na prawo od alejki, na pozycji 8 od strony rowka, między odmianami 'Swietłana' i 'Władimirskij'.










*Opis pochodzenia i cech odmiany na podstawie informatora wydanego przez Arboretum i Zakład Fizjografii Bolestraszyce, 2015.