Dereń jadalny 'Dublany'
Cornus mas 'Dublany'


Data modyfikacji: 15 września 2017


 
Pochodzenie. *Odmiana wyhodowana w Polsce w arboretum w Bolestraszycach. Zgłoszona do rejestracji. Jest to siewka z nasion z krzewu posadzonego w XIX wieku, rosnącego we Floriance koło Zwierzyńca w dawnej posiadłości Zamojskich. Nazwa odmiany pochodzi od miasta Dublany, położonego na Ukrainie, 8 km od Lwowa w kierunku północno-wschodnim. W Dublanach w 1853 roku powstała Szkoła Rolnicza, która póxniej została przekształcona w Szkołę Rolniczą, a w 1919 roku została włącona w skład Politechniki Lwowskiej jako Wydział Rolniczo-Lasowy.

Opis. Pokrój rozłożysty, szybkość wzrostu przeciętna. Owoce kształtu gruszkowatego, ciemnoczerwone, o średniej masie 3,3 g i średniej długości 25 mm. Zawierają dużo cukrów (14%) i pektyny. Zawartość witaminy C 34 mg%, kwasy 2,4 %. Średni udział pestki w masie owocu 12 %. Odmiana wczesna. Dojrzewanie rozpoczyna się w drugiej połowie sierpnia. Dojrzałe owoce szybko opadają z drzewa. Owoce są smaczne. Odmiana nadaje się do bezpośredniego spożycia, na nalewki i przetwory.

Dębiany. Roślina pochodzi ze szkółki Carya z Milanówka. Zamówiona została 3 września 2013, a przysłana 8 października 2013. Drzewko szczepione, wysokości 78 cm. Do gruntu zostało wysadzone 12 października 2013. Rośnie w rzędzie od strony domu nr 3, posadzone jako szóste z kolei, między odmianami 'Kotula' i 'Paczoski'.









*Opis pochodzenia i cech odmiany na podstawie informatora wydanego przez Arboretum i Zakład Fizjografii Bolestraszyce, 2015.