Akebia pięciolistkowa
Akebia quinata (Houtt.) Dcne.


Data modyfikacji: 24 maja 2015


 
Występowanie. Naturalne stanowiska akebii pięciolistkowej położone są w Chinach, Japonii i Korei, zwykle na stanowiskach wysoko w górach. W uprawie jest od roku 1845.

Opis. Jest pnączem o szybkości wzrostu 1-3 m rocznie. Pędy barwy fioletowej lub zielonej, osiągają długość 8-10 m. Liście półzimozielone, opadają dopiero po silnych mrozach. Jesienią zwykle przebarwiają się na czerwono. Kwiaty barwy czekoladowofioletowej, rozdzielnopłciowe, zdobią roślinę w maju i czerwcu. Ze względu na barwę kwiatów roślina nazywana jest czekoladowym pnączem. Owocem jest niebieskofioletowy strąk przypominający kształtem parówkę, a z racji na barwę - parówkę mocno nieświeżą. Wnętrze parówki też jest oślizłe i nieapetyczne.

Uprawa. Lubi stanowiska słoneczne, ale na cienistych również będzie rosnąć. Gleba powinna być wilgotna i dość żyzna. Toleruje też gleby piaszczyste, o ile są wilgotne. Pnącze odporne na mróz, choć późne wiosenne przymrozki mogą uszkadzać wyrastające młode pędy.

Dębiany. Roślina wygrzebana została 10 czerwca 2008 w sklepie Ol-kwiat w Olsztynie na Zatorzu. Została posadzona 15 czerwca 2008 w okolicach stawów, przy huśtawce, po której będzie się wspinać.